Robot Haartransplantatie

Robot Haartransplantatie

Haarchirurgie is een vak. Het wordt uitgevoerd door haarchirurgen. De echte specialisten zijn daarnaast lid van bekende organisaties die de kwaliteit van haar leden controleren en waarborgen. Zo zijn onze haarchirurgen dokter Hamid Aydin en Resat Arpaci door de wol geverfde specialisten. Zij zijn niet alleen penningmeester en voorzitter van de Turkse vereniging van haarspecialisten, ook zijn zij gewaardeerde leden van de International Society of Hair Restoration. Deze vakspecialisten doen veel werkzaamheden handmatig, maar nu wordt er veel werk overgenomen door robots. Hebben deze artsen ook te vrezen van de robotisering?

Hamid Aydin in het LIV-Hospital

Hamid Aydin in het LIV-Hospital

Het NRC wijdde hier een interessant artikel aan en ook wij schreven hier een stuk over voor de Nederlandse Haarstichting. Feitelijk hoeven echte specialisten niet te vrezen voor hun job. Zo is de robot geen vervanging van de haarchirurg, maar een extra hulpmiddel. Overigens, vooral beginnende artsen schijnen behoefte te hebben aan deze mechanische assistentie. Ook onze artsen geven vooralsnog de voorkeur aan handmatig boren. Dit geeft nog steeds een meer nauwkeuriger resultaat.

Andere medische takken van sport werken al veel langer met robots. Lang niet altijd is hun effectiviteit wetenschappelijk bewezen. Dat is spijtig, want het gaat er bij iedere medische behandeling juist om dat ze bewezen effectief zijn. Onderzoek moet uitwijzen of de robots meer of minder fouten maken dan artsen. Overigens zijn het altijd mensen die de robots besturen en programmeren. Dus zelfs al maakt een robot een fout, er is altijd een chirurg verantwoordelijk voor de ingreep.

Wel kan het zijn dat in de haarchirurgie sommige handelingen in de nabije toekomst worden overgenomen. Dit zal niet zozeer schelen in de resultaten, maar na verloop van tijd wel de kosten van een behandeling kunnen drukken. Het zal namelijk leiden tot minder assistentie. Nu zijn er soms wel 5 goedbetaalde assistenten actief bij een haartransplantatie.

Wat vindt u van de robotisering? Vindt u het een goede ontwikkeling of juist een beangstigende? Geef uw commentaar hieronder weer: we horen graag uw mening over robots in de zorg!

Deel dit artikel

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2023 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden