leeftijd kaalheid

De vraag “Op welke leeftijd begint kaalheid?” is niet eenduidig te beantwoorden. We hebben het hier over de algemene vorm van kaalheid (Alopecia Androgenetica).

Vuistregel

Wel is er een vuistregel:

  • Twintigjarigen: 20% te maken met kaalheid;
  • dertigjarigen: 30%
  • veertigjarigen: 40%
  • enzovoort

Uiteindelijk is de leeftijd erfelijk bepaald en kan kaalheid al voor je twintigste beginnen. Wie mazzel heeft krijgt er nooit mee te maken!

Haarfollikels

De gevoeligheid van haarfollikels voor het hormoon dihydro-testosteron (DHT) bepaalt of iemand kaal wordt. Het gaat dus niet om de hoeveelheid testosteron, maar om de gevoeligheid voor DHT. Wie voor zijn 25ste begint met kaal worden, heeft een grotere kans dat hij volledig kaal wordt. Hoe jonger iemand is, hoe sneller het haarverlies namelijk gaat.

Ouderen hebben dunnere haren

Vanaf het veertigste levensjaar neemt de gevoeligheid voor DHT af. Wat betekent dat? Het betekent dat mensen daarna minder snel kaal worden. Wel neem de haardikte op latere leeftijd vaak af. Daardoor hebben oude mensen, ook als zij op jonge leeftijd geen last hadden van haaruitval, vaak toch een mindere dikte.

Op uw hoede

Bij alle vuistregels en gemiddelden moet u altijd op uw hoede zijn. Wat betekenen deze getallen nu voor u? Helaas niet al te veel: het gaat immers om uw specifieke situatie. Kaalheid gaat doorgaans sneller op jonge leeftijd, maar niet altijd. Sommige mannen hebben tot hun 35ste nergens last van, maar zijn voor hun 40ste volledig kaal. Daarbij komt: kaalheid begint altijd met haarverlies. U kunt maar liefst 50% van uw haar verliezen, zonder dat dit opvalt.

Is de broer van uw moeder kaal?

Zeker als u krullend haar heeft, wat beter dekt, kunt u veel haar verliezen zonder ogenschijnlijke gevolgen. Kortom: er zijn veel individuele verschillen. Een redelijk goede indicatie is om te kijken naar de broer(s) van uw moeder. Als zij kaal zijn, dan is de kans groot dat u ook kaal wordt. Als u tot het blanke ras behoort en veel haaruitval constateert na het douchen heeft u ook een verhoogde kans op kaalheid.

Jong kaal?

Wie op jonge leeftijd geconfronteerd wordt met kaalheid, ervaart dat anders dan mannen op oudere leeftijd. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Lees in deze kennisbank meer over de verschillende oplossingen tegen kaalheid op jonge leeftijd.

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2024 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden