Soms heeft een volkswijsheid een kern van waarheid. Zo ook in de opvatting dat kaalheid door (een teveel van) testosteron komt. Maar de waarheid ligt iets genuanceerder. In dit artikel lees je hoe het echt zit. 

Hormonen dragen wel bij aan het ontstaan van kaalheid, maar niet door een teveel aan het hormoon testosteron dat iemand kaal wordt. De algemene vorm van mannelijke kaalheid heeft een erfelijke oorzaak. Dat wil dus zeggen dat de genen bepalen of iemand kaal wordt, helemaal nergens last van krijgt of misschien maar een beetje kaal wordt.

Hoe korter de cyclus, hoe eerder kaal

De erfelijke factoren bepalen in hoeverre haarzakjes gevoelig zijn voor het hormoon dihydrotestosteron. Dit hormoon korten we af als DHT. Dit hormoon zorgt voor een mindere doorbloeding en een kortere levensduur van de haren. De normale levensduur van een normale haar is meerdere jaren, door DHT kan dit verkort worden tot enkele maanden. Hoe korter de levenscyclus van een haar, hoe eerder men te maken krijgt met ongewenst haarverlies.

Helft van alle 40-plussers te maken met kaalheid

Van de mannen krijgt 70-80% te maken met enige mate van kaalheid. Overigens krijgt ook 40% van de vrouwen met een vorm van kaalheid te maken. Grosso modo krijgt de helft van de 40-plussers op deze aardbol te maken met enige vorm van kaalheid. De effectieve medicatie tegen kaalheid pakt het hormoon dihydrotestosteron aan. Helaas kennen de werkende geneesmiddelen ook serieuze bijwerkingen.

Testosteron is niet de boosdoener

Samenvattend: kaalheid wordt niet veroorzaakt door te veel testosteron. Een erfelijke aanleg die bepaalt in hoeverre de haarzakjes gevoelig zijn voor DHT is wel de boosdoener. Let op: onder kaalheid verstaan we in dit artikel de algemene vorm van kaalheid, alopecia androgenetica. Andere, minder vaak voorkomende vormen van kaalheid, kunnen andere oorzaken hebben.

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2023 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden