Haaruitval

Haaruitval?

Haaruitval: wat is het eigenlijk?

Haaruitval is volstrekt normaal. Een haar heeft namelijk maar een levensduur van enkele jaren. Wat er gebeurt als de levensduur is afgelopen? Dan sterft de haar af en groeit er op dezelfde plek weer een nieuwe haar. Wij vergelijken de levenscyclus van een haar graag met het wisselen van tanden. Als kinderen hun melktanden inwisselen voor echte tanden lijkt het alsof ze even geen tand hebben. Lijkt, want onder het tandvlees zit weldegelijk een ‘volwassen tand’. Het duurt alleen even voordat deze zichtbaar is. Zo is het ook met haren. Het enige verschil: je wisselt in je leven meerdere malen je haar, terwijl het wisselen van tanden eenmalig is. Het proces van ieder haar verloopt in een aantal bekende fases:

De drie groeifases van haar:

  1. De groeifase (anagene fase)
  2. De overgangsfase (catagene fase)
  3. De rustfase (telogene fase)

Haaruitval erg?

Haaruitval: wanneer moet u zich zorgen maken?

Op veel websites wordt vaak informatie gegeven die niet helemaal correct is. Daarmee bedoelen we dat de informatie niet persoonlijk is. Voor het begrip wordt vaak gezegd dat een mens 100.000 haren heeft en gemiddeld 100 haren per dag verliest. Het probleem is: niemand is gemiddeld!

Er bestaan mensen die van nature slechts 80.000 haren hebben, anderen wel 160.000. De haarkleur speelt ook een rol, blondines hebben veel meer haren dan roodharigen. Ook zijn er maar heel weinig mensen die exact 100 haren verliezen. Haaruitval is een probleem als u er mee zit. Dan klinkt wellicht als een open deur, maar zo is het wel. Waarom? Omdat de normale vorm van kaalheid geen ziekte is, maar een erfelijk verschijnsel. Net als dat sommige mensen grijs worden, worden weer andere mensen kaal. Je hoofd voelt wat koeler aan in winter, dat is het enige fysieke ongemak.

Plotseling plukken haar op uw kussen?

plukken haar

plukken haar

De psychologische last is natuurlijk de reden waarom mensen iets aan overmatige haaruitval willen doen. Psychologische last moet men niet onderschatten, want het kan tot psychische en fysieke problemen leiden. Terugkomend tot de vraag: wanneer moet u zich zorgen maken? U hoeft de haren niet te tellen, maar er zijn 2 zaken die kunnen wijzen op overmatig haarverlies.

Het eerste is als u plotseling plukken haar ziet als u zich kamt of onder de douche ziet. Indien u dit vaker dan eenmaal ziet, dan raden we aan om naar de huisarts te gaan. U kunt last hebben van de algemene vorm van kaalheid, maar ook te maken hebben met een ziekteverschijnsel. Het is belangrijk om achter de oorzaak te komen. Veel mensen die last hebben van haaruitval zien geen plukken haar, daarvoor gaat het proces veel te geleidelijk. Zij zien de gevolgen: een wijkende haargrens.

Uitzonderingen op de regel?

Op veel informatieve websites worden tal van oorzaken genoemd voor haaruitval. Slechte voeding, stress, medicijnengebruik en ga zo maar door. Mensen die een chemokuur ondergaan weten dat haaruitval kan optreden. Mensen die leiden aan anorexia nervosa of zij die overmatig sporten kunnen ook te maken krijgen met overmatig haarverlies. Indien u last heeft van uw haarverlies, dan is het belangrijk dat uw haaruitval niet komt door deze uitzonderlijke oorzaken.

Logisch nadenken is de eerste stap. Bent u geen topsporter, lijdt u niet aan dodelijke vermageringsdrift en moet u geen medicijnen nemen om een ernstige ziekte te bestrijden? Dan is de kans levensgroot dat u lijdt aan Alopecia Androgenetica, oftewel algemene kaalheid. Het is een mythe dat dit alleen bij mannen voorkomt, ook vrouwen hebben hier last mee. Het verloop van de haaruitval is meestal wel verschillend en ook de oplossingen zijn anders. Meer over de verschillen tussen mannen en vrouwen vindt u onder het kopje ‘kaalheid’.

Haaruitval: wat kunt u er tegen doen?

In feite zijn er 4 oplossingen die helpen het probleem van haaruitval op te lossen.

  1. Acceptatie
  2. Medicatie
  3. Haartransplantatie
  4. Haarwerk

Wellicht vindt u het vreemd dat wij acceptatie noemen, maar wij vinden het een logisch antwoord. Indien u de situatie accepteert, dan hoeft u geen tijd, energie en geld in uw haarprobleem te steken. Natuurlijk, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wellicht een schrale troost: de meeste mannen worden uiteindelijk kaal en de fase van frustratie en een negatief zelfbeeld is lang niet altijd blijvend.

Medicatie haaruitval

Medicatie haaruitval

Dan de medicatie. Helaas zijn er veel charlatans op het gebied van medicatie. Wij adviseren niet op het gebied van medicatie, maar willen u wel graag waarschuwen. Kijk welke medicatie is goedgekeurd door de Amerikaanse Organisatie van Volksgezondheid (Amerikaanse afkorting: D. Zij keuren medicatie op hun effectiviteit. Google op: ‘hair loss + FDA approved’ en u vindt de medicatie die werkt. Let op: medicijnen hebben bijwerkingen, de medicatie tegen haaruitval dus ook. Dan haartransplantatie, uiteraard is dit en blijvende oplossing tegen kaalheid. Wat er voor u mogelijk is, dat is voor u belangrijk. Informeer dus goed wat u kunt verwachten. De laatste oplossing zijn haarwerken, deze zijn de laatste jaar zeer natuurgetrouw geworden. Nadeel is natuurlijk dat u ze altijd moet dragen.

Heeft u vragen of opmerkingen over haaruitval? Mist u informatie? Laat het ons weten. Wij willen u graag helder informeren. Meer informatie vindt u in onze kennisbank en op ons blog. U kunt natuurlijk ook altijd uw vragen telefonisch of per e-mail aan ons kwijt!

 

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2024 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden