wonderhaar

Een tijd geleden leek het weer bijna zover te zijn: een wondermiddel tegen kaalheid. Met chocoladeletters stond het in de krant: wetenschappers hadden bij muizen nieuw haar op kale plekken gekweekt. Bij wie? Juist: muizen. De Japanse wetenschappers stelden dat het nog 10 jaar kon duren voordat het een werkend medicijn kon zijn voor mensen.Op haarweb.nl, een website voor mensen met haarproblemen, las ik een bericht dat er een nieuw middel op de markt was. Het zou bewezen effectief zijn en had geen bijwerkingen. Was dit dan het befaamde en langverwachte wondermiddel tegen kaalheid?

Finasteride: werkt, maar wel kans op bijwerkingen

Eerst maar even de feiten. Er zijn enkele medicijnen die werken. Dat zeggen wij niet, maar de Amerikaanse FDA. Zij onderzoeken medicatie op hun effectiviteit. Finasteride is bijvoorbeeld een erkend middel, wat bij de meeste mannen helpt. Sommige ervaren nieuwe haargroei, anderen ervaren dat het haarverlies stabiliseert, een kleine minderheid ervaart geen positieve effecten.

Wel heeft dit middel ook kans op bijwerkingen, daarover zijn de meningen verdeeld. Terug naar het nieuwe wondermiddel. Iemand, met een commercieel belang, liet op haarweb weten dat het middel de boosdoener van algemene mannelijke kaalheid (dht) verlaagde, zonder dat er nadelige bijwerkingen waren. Kortom: het ei van Columbus!

30 mensen te weinig voor onderbouwde uitspraken

Voor wie alle argumenten wil horen: op de website van haarweb is er al een uitvoerige discussie geweest. Bij dit soort claims vinden wij echter 1 zaak cruciaal: staaft wetenschappelijk onderzoek de beweringen van de fabrikant? De korte conclusie luidt: ja, maar de onderbouwing is tot nog toe zwak. Het middel was namelijk maar bij 30 mensen getest, dat is te weinig om te spreken van statisch significant.

Simpel gezegd: was de verbetering toe te wijzen aan toeval of door de werkzame stoffen van het middel? We weten het niet. We zeggen niet dat het middel niet werkt, maar 30 mensen is te weinig om echte conclusies te trekken. Sommige lezers van de discussie zijn begonnen met het middel, maar dit zelfonderzoek is niet hetzelfde als een wetenschappelijke studie.

Wie zeker wil zijn dat een middel tegen kaalheid werkt, houdt het bij een middel dat door de FDA is goedgekeurd.

Deel dit artikel

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2024 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden