Marilyn Monroe
Venusbeeldje prehistorie uit Willendorf

Venusbeeldje prehistorie uit Willendorf

Gisteren zag ik een film die uit de vorige eeuw leek te komen. Ouderwetse mobieltjes, enorme zonnebrillen en rare kleren. Wat bleek? De film kwam uit 2005. Nog maar 7 jaar geleden! Het lijkt alsof modetrends steeds sneller gaan. Maar bestaat er ook ziets als universele schoonheid? Bestaan er mannen en vrouwen die men in alle culturen en door alle tijden heen mooi vindt?

Mooie dikke vrouwen

Uit de prehistorie zijn veel voorwerpen gevonden waarop we een mollig vrouwenlichaam zien. Nou ja, mollig… Zeg maar gerust: dik. Volgens de experts gaat het hier om beeldjes die dienden voor een vruchtbaarheidscultus. De dikke vrouwenlichamen zouden ideaal zijn voor het voortbrengen van nageslacht. We kunnen het de bewoners niet meer vragen, maar het lijkt er in ieder geval op dat een mooi vrouwenlichaam duizenden jaren lang was: volle borsten, dikke billen en brede heupen. En voor de heren? Daar weten de wetenschappers helaas minder van.

Discuswerper - Ideale Griekse man Oudheid

Discuswerper – Ideale Griekse man Oudheid

Kleine penis, mooie man

Over mooie mannen uit de Griekse Oudheid weten we een stuk meer. Zo vonden de Oude Grieken een kleine penis een teken van schoonheid. Wellicht omdat een kleine penis een teken van jeugdigheid was? In de Romeinse tijd was het ideaal voor vrouwen een bleke huid. Die bleke huid betekende dat de vrouw niet op het land hoefde te werken en dus welgesteld was. Hoe anders is dat nu! Nu is een ietwat gebruinde huid juist een teken van gezondheid. Wie bleek is, moet de hele dag werken in een suf kantoor. Tijden veranderen en ons idee over schoonheid verandert mee.

Marilyn Monroe lelijk?

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De afgelopen jaren lijken de opvattingen over wat mooi is steeds sneller te veranderen. Marilyn Monroe zou de catwalk niet op mogen: veel te zwaar voor de huidige normen. En hoe zit het met universele schoonheid? Het lijkt erop dat er wel zaken zijn die voor iedere cultuur en in iedere tijd als mooi beschouwen. Een symmetrisch gezicht bijvoorbeeld. Maar verder? Verder lijkt wat we in 2011 als mooi beschouwden, nu alweer uit de mode is.

Schoonheid heeft natuurlijk ook te maken met hoe we ons voelen. Wie zich goed voelt, straalt dat ook uit. Het spreekwoord luidt: ´Wie mooi wil zijn moet pijn lijden.´ Zou dat niet beter: ´Wie mooi wil zijn, moet zich goed voelen.´, moeten zijn?

 

Deel dit artikel

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2024 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden