Koran
Een haartransplantatie is zeer populair bij Islamitische mannen. Turkije is het land voor haartransplantaties bij mannen uit het Midden-Oosten. Geschat wordt dat maar liefst 50 Arabieren dagelijks naar Istanbul vliegen voor een haartransplantatie. Mag de haartransplantatie van de Islam? Of doen de kale moslims die zich laten behandelen iets wat tegen hun geloof indruist? In artikel bespreken we of een haartransplantatie geoorloofd is volgens de Islam.

Pruiken zijn verboden voor vrome moslims

Iets kan voor moslims verboden zijn, terwijl het niet expliciet in de Koran staat. In de tijd van de Profeet bestond de haartransplantatie immers nog niet, dus hij kon het ook niet verbieden. Wat staat er wel in het Heilige Boek? Mohammed heeft wel iets gezegd over de pruik, die al wel bestond in zijn tijd. De profeet heeft de pruik verboden, omdat men ‘oneerbiedig met het eigen haar omgaat’ en omdat men ‘zich anders kan voordoen’. De eerste reden gaat niet op voor een haartransplantatie, want men gebruikt eigen haar, niet het haar van een ander. Ook het tweede aspect is discutabel. Neem je mensen in de maling met een haartransplantatie of maak je simpelweg een einde aan een haarprobleem? Lastig: de experts weten het ook niet zeker.

Is kaalheid een ziekte?

HaaruitvalAl met al veroordelen de kenners van de Koran de haartransplantatie niet expliciet, maar vinden ze het wel afkeurenswaardig. Wat moeten vrome moslims nu met dit advies? Het is een onbeantwoordbare vraag, die iedere gelovige met haarproblemen voor zichzelf moet beantwoorden. Uiteindelijk gaat het blijkbaar om de vraag of je kaalheid als een ziekte of een ouderdomsverschijnsel ziet. Als het een ziekte is, en het medicijn heet haartransplantatie, dan mag je een behandeling ondergaan. Indien het ‘erbij hoort’, dan is een behandeling ijdeltuiterij en dan mag het niet.

Iran veel facelifts

We verwachten niet dat veel moslims zich tegen laten houden door wat wel of niet geoorloofd is. Terwijl vrouwen niet achter het stuur mogen kruipen in Saudi-Arabië, zijn er wel privéklinieken die facelifts aanbieden. Of kijk naar Iran. Aan de ene kant is het land streng in de leer en mogen vrouwen en mannen elkaar geen hand geven. Aan de andere kant is plastische chirurgie er bij de bovenklasse razend populair. Kortom: iedereen, moslim of niet, zal voor zichzelf moeten uitmaken of hij een haartransplantatie een goede oplossing vindt.

Overigens, iedereen is welkom in het tolerante Turkije: moslims, christenen, niet-gelovigen en anders-gelovigen!

Deel dit artikel
Volgend artikelKaalheid bij vrouwen

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2024 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden