Rubens had een ander schoonheidsideaal
Rubens had een ander schoonheidsideaal

Rubens had een ander schoonheidsideaal

Oma zei het al: echte schoonheid zit van binnen. Maar is dat wel zo? Voor een deel bestaat er zoiets als universele schoonheid. In ieder continent vinden we symmetrische gezichten mooier dan scheve gezichten. Vervelend voor de mensen met een scheve neus of een lui oog: zij worden door anderen als minder mooi beoordeeld. Toch gaat het te ver om te zeggen dat universele schoonheid bestaat. In Afrika geldt in veel streken het devies: hoe dikker, hoe mooier. Daar denken onze graatmagere modellen anders over. Ook in Zuid-Amerika mag een achterwerk wat voller zijn dan in de Hollandse modebladen. Trouwens, vroeger vonden we in Nederland volle vrouwen mooier dan slanke dames. Kijk maar naar de schilderijen van Rubens. Samenvattend: schoonheid is niet objectief en niet meetbaar.

Je mooi voelen en mooi zijn

Nog belangrijker hoe iemand eruit ziet is hoe men zich voelt. Iemand die zich sexy voelt, straalt dat ook uit. Dat brengt ons bij cosmetische chirurgie. Of een chirurgische ingreep iemand mooier maakt heeft heel veel te maken met iemands gevoelens. Hoe erg lijdt iemand onder dat rimpeltje? Hoe vaak kijkt iemand per dag in de spiegel naar zijn kalende schedel? Dat zijn allemaal psychologische factoren die meespelen. Of iemand echt mooier wordt van een ingreep heeft niet alleen te maken met de kwaliteiten van de behandelend arts. De verwachtingen van de cliënt spelen eveneens een grote rol. Als de patiënt blij is met het resultaat, dan straat die persoon dat ook uit. Hij of zij is gelukkiger, zekerder en mede door die positieve uitstraling ook mooier.

Om die reden is het dan ook cruciaal dat de verwachtingen die iemand heeft realistisch zijn. Als de verwachtingen te hooggespannen zijn, dan is de cliënt ontevreden. Andersom geldt: wie weet wat hij of zij kan verwachten, is meer tevreden. Dan heeft oma uiteindelijk toch nog gelijk. Schoonheid zit van binnen. De enige die echt bepaalt hoe mooi je bent, ben je zelf. Je kunt het innerlijk niet los zien van het uiterlijk. Cosmetische chirurgie kan je uiterlijk wel een beetje veranderen, je innerlijk kun je met een operatie niet mooier maken.

Gelukkig maar!

 

Deel dit artikel

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2024 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden