Ratelband

Ratelband

Cosmetische chirurgie is een raar vak. Er zijn ethische grenzen, maar die liggen niet vast. Je moet je grens als cosmetisch chirurg dus per casus bepalen. Als mensen naar de haarchirurg gaan, dan kan het zijn dat ze lijden aan ingebeelde kaalheid. Dit is een psychische ziekte en geen lichamelijk ziektebeeld. Simpel gezegd: mensen denken dat ze kaal zijn, maar ze zijn het niet. Ingebeelde kaalheid is geen officiële naam, maar een aspect van wat officieel BDD heet. In eenvoudig Nederlands: ingebeelde lelijkheid.

Arts moet niet alles doen wat patiënt vraagt

Loekasjenko - overkammer

Loekasjenko – overkammer

Een cosmetisch arts moet niet zomaar ieder verzoek van zijn patiënt inwilligen. Tenminste, dat is ons standpunt. Nu hebben we positiviteitsgoeroe Emile Ratelband niet onderzocht, harde uitspraken kunnen we niet doen. Misschien is hij wel al jarenlang heimelijk  een overkammer (comb-over) of heeft hij een haarwerkje. Het zou kunnen.

Zo op het eerste gezicht lijkt hij echter te beschikken over een zeer volle, natuurlijk bos haar. Natuurlijk, hij is 64 en heeft om die reden niet meer de haargrens van een 15-jarige. Maar moet hij dat willen? Zou een haargrens van een puber een verbetering zijn? Wij denken van niet.

Ingebeelde kaalheid is een psychische ziekte

En toch heeft hij gekozen voor een haarbehandeling. Merkwaardig. Nu komen bij ons ook verzoeken binnen van mensen die lijden aan ingebeelde kaalheid, oftewel BDD. Wat we doen? Heel eenvoudig: we vertellen hen dat wij hen niet kunnen helpen.

Menselijke KenHelaas zijn er altijd artsen die wel ieder verzoek van hun klanten inwilligen. In Amerika zien we veel excessen. Vrouwen met borsten zo groot als watermeloenen, mannen die lijken op een menselijke Ken (ja, die van Barbie) en vele andere voor het leven mismaakte mensen. Natuurlijk, je moet als arts mensen helpen.

Maar als het probleem niet de buitenkant is, maar de binnenkant, moet je als arts simpelweg ‘nee’ zeggen. Wie dat niet doet is er niet voor het belang voor de patiënt, maar verkiest het belang van de eigen portemonnee.

Wat vindt u eigenlijk van de behandeling van Ratelband? Lost dit zijn haarprobleem op, of is het een schijnoplossing voor een probleem in zijn hoofd?

 

Deel dit artikel

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2023 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden