Kaalheid en hartziekten

Kaalheid en hartziekten

Er doen ongelooflijk veel broodje-aap-verhalen over kaalheid de ronde. Je zou kaal worden van het dragen van een hoed of door het niet-eten van bepaalde vitamines. Klopt dat? De meeste van deze verhalen zijn absolute onzin. Wat wel blijkt te kloppen: er is een relatie tussen kaalheid en hartziekten. De oorzaak? Dat weten de wetenschappers helaas niet, maar het is wel duidelijk dat kale mannen vaker te maken krijgen met hartziektes.

Niet iedere kalende man hoeft zich direct zorgen te maken. Een aantal nuanceringen is op zijn plaats:
1. Alleen mannen die te maken hebben met een kale kruin, hebben een verhoogde kans op hartziekten.
2. Hoe jonger de kaalheid zich voordoet, hoe hoger het verband tussen kaalheid en de kans op hartziektes.
3. Hoe ernstiger de kaalheid, hoe groter de kans op hartziektes.
4. Anderen factoren, zoals overgewicht, spelen een grotere rol dan of een man kaal op de kruin is of niet.

Hartziektes zijn de nummer 2 doodsoorzaak in Nederland

Tienduizenden mannen werden onderzocht en de kans op hartziektes steeg significant. Dat wil zeggen dat wetenschappers overtuigd zijn van de relatie tussen een kale kruin en hartziekten. Wat moet je doen als je jong bent en last hebt van kaalheid op de kruin? Je moet natuurlijk niets te doen, maar hartziekten zijn de nummer 2 doodsoorzaak in Nederland. Indien je een verhoogt risico loopt (hartziektes in de familie, weinig beweging, hoog vetgehalte, te veel alcohol, roken, overgewicht, enz.), dan kun je de kale kruin zien als een extra risicofactor.

Gedragsverandering helpt hartziektes voorkomen

Veel van de risicofactoren hebben te maken met een ongezonde leefstijl. Roken, vet eten, alcoholconsumptie, al deze zaken zijn aan te pakken door gedragsverandering. Anders gezegd: je kunt er wat aan doen. Wie de kans op hartfalen zoveel mogelijk wil verkleinen, doet er goed aan zo gezond mogelijk te leven. Maar eigenlijk is dat natuurlijk een advies dat voor iedereen geldt. Iedereen heeft immers kans op hartziektes, de één heeft alleen een grotere kans dan de ander. Indien de wetenschappers ontdekken wat het verband is tussen kaalheid en hartziekten, dan weten ze wellicht meer over de mogelijke oorzaken van hartfalen.

Die kennis kan op den duur leiden tot betere preventiemaatregelen en medicatie.

Deel dit artikel

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2023 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden