Haarchirurg

Is een haartransplantatie aftrekbaar voor de belasting? Die vraag werd ons kort geleden gesteld door een bestaande klant. Aangezien het antwoord voor meer mensen relevant is, schrijf ik er dit artikel over. In principe is een haartransplantatie niet aftrekbaar van de belasting, want het valt onder de cosmetische ingrepen. En cosmetische chirurgie is niet noodzakelijk, dus moet u er zelf voor opdraaien. Zo redeneert de belastingdienst. De enige uitzondering vormt het als u de belastingadviseur kunt overtuigen dat u psychisch lijdt onder uw kaalheid. Hiervoor is dan wel onderbouwing vereist van uw huisarts en/of psycholoog.

Haartransplantatie aftrekbaar? Eerst naar de huisarts

We hebben zelden gehoord dat iemand de kosten voor een haartransplantatie succesvol kon aftrekken, maar het schijnt wel te kunnen. Wat moet je doen als je een haartransplantatie wilt aftrekken van de belasting? Je moet naar de huisarts en het probleem voorleggen. Hij of zij kan je dan doorverwijzen naar de psycholoog of zelf een diagnose stellen. Let op: het is lang niet zeker of de psycholoog wil meewerken aan de onderbouwing van je zaak! Ondernemers kunnen de kosten van een behandeling wellicht aftrekken, als ‘kosten voor hun onderneming’, maar ook hier zijn de uitspraken niet eenduidig.

Niet iedere psycholoog zal willen meewerken

Men moet de haartransplantatie als oplossing zien voor een psychisch probleem. Niet iedere psycholoog zal die mening zijn toegedaan. Sommige psychologen zullen ‘leren accepteren’ een betere oplossing vinden dan cosmetische chirurgie. Wie een haartransplantatie wil aftrekken, zal zich vooraf dus goed moeten voorbereiden en kan niet bij voorbaat uitgaan van een succesvolle afloop.

Haarchirurg kan geen verklaring geven

Wat in ieder geval niet kan is de haarchirurg vragen om onderbouwing. Een chirurg is geen psycholoog. Zijn verklaring heeft voor de belastingdienst geen enkele waarde, het is niet de aangewezen persoon om te oordelen. Een haarchirurg heeft verstand van haarchirurgie, niet van iemand geestelijk welbevinden. Het zou ook vreemd zijn als de haarchirurg deze verklaring mocht geven. Immers, de operateur heeft een direct financieel belang. Als een haartransplantatie altijd vergoed wordt, zullen veel meer mensen de behandeling overwegen!

Mijn persoonlijke mening

Kortom: een haartransplantatie is maar zelden aftrekbaar en wie de kosten wil aftrekken, zal zich in eerste instantie tot de eigen huisarts moeten wenden. Mijn persoonlijke mening is dat een haartransplantatie wel degelijk een psychisch probleem oplost. Maar dat is mijn persoonlijke mening, waar uw belastingadviseur geen enkele boodschap aan heeft.

Deel dit artikel

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2024 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden