Evolutionaire voordeel kaalheid

Mogelijke evolutionaire verklaringen voor de ontwikkeling van kaalheid zijn:

1. Seksuele selectie. Kaalheid vinden we aantrekkelijker (kijk maar naar de vele manier waarop we onszelf ontharen en dus mooier maken). Een leuke theorie, maar waarom zijn het dan meer mannen dan vrouwen die haren op hun hoofd verliezen?
2. Kaalheid voorkomt ziektes. Haren zijn een broeinest voor ziekteverspreidende parasieten, denk maar aan de bekende schaamluis. Doordat wij geen vacht meer hebben, komen er ook minder ziektes voor.
3. Kale mensen koelen sneller af. Doordat we vroeger rechtop op de savanne liepen, hadden we snelle afkoeling nodig. Minder haren zorgden voor een lagere lichaamstemperatuur.
4. Kleding maakt haar overbodig. Deze theorie lijkt logisch, maar ook deze theorie is niet bewezen.

Al met al zijn er diverse theorieën, maar geen enkel wetenschappelijk bewijs. Opvallend is dat Native Americans (Indianen) niet of nauwelijks kaal worden. Ook een grappig weetje: ook in de prehistorie werden mensen al kaal. Al deze factoren maken het lastig, zo niet onmogelijk, om het evolutionaire voordeel van mannelijke kaalheid te achterhalen.

Wat is volgens Darwin het evolutionaire voordeel van mannelijke kaalheid? We kunnen het hem niet meer vragen, maar ik ben benieuwd.

Deel dit artikel
Volgend artikelWat zeggen foto’s?

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2024 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden