In dit artikel vind je tips over hoe je het haar het beste kan behandelen nadat je een haartransplantatie hebt ondergaan. Deze tips zijn niet per see gebaseerd op wetenschappelijk bewijs maar door ervaring van een ervaringsdeskundige.

1. Voorzichtig doen

De eerste 10 dagen na een haartransplantatie zijn het meest cruciaal, in deze tijd mag je absoluut niet krabben aan wondjes en ook niet aan het hoofd jeuken. Laat je hoofd met rust, de kriebels die je voelt betekenen dat je hoofdhuid aan het genezen is. Houd je in deze eerste periode netjes aan de adviezen die je meegegeven worden vanuit het ziekenhuis. Dat betekend dagelijksinsmeren met de hydraterende créme en wassen met de speciale shampoo. Deze shampoo bevat geen parfum en dingen die slecht kunnen zijn voor wondjes of haarzakjes. Na de eerste 10 dagen raden we je aan om je haar vooral niet te vaak te wassen, de huid moet zichzelf gaan herstellen en vaak haar wassen is voor niemand goed. Verder dien je in de eerste twee weken niet te sporten, geen zware fysieke activiteiten te hebben, niet de sauna in te gaan en niet te zwemmen.
“Na twee weken mag je eigenlijk weer alles doen wat je gewend bent. Vanaf hier moet je het lijf het werk laten doen. Toch denken wij dat je een klein handje kan helpen.”
rood
2. Smeren met oliën
Dit kan al na 1 week, dan kun je olie op je hoofd smeren om de wondjes wat los te weken, hier zullen al wat haartjes met de wondjes mee uitvallen. Onze dokter raadt Amandelolie aan. Deze kun je gewoon kopen bij de bekende drogisterijen. Zelf gebruikte ik vooral Arganolie en gewone huidolie. Arganolie blijkt ook een stimulerende werking op haarzakjes te hebben. Deze heerlijk ruikende olie uit Marokko zit vol voedingsstoffen die goed zijn om de hoofdhuid en het haar gezond houden. In argan olie zitten verschillende anti-oxidanten en vitamine E, ferulinezuur en carotenoïden. Het zit ook vol vetzuren, die samen met vitamine E het haar en de hoofdhuid voeden en hierdoor de haargroei bevorderen. Masseer de olie dagelijks in de hoofdhuid voor een goede bloedsomloop. Dit helpt ook goed voor eventuele stressplekken in het donorgebied.
3. Vitamines slikken
Je kan je haar een stukje helpen door het van binnenuit te voeden. Voornamelijk vitamine B8 of wel Biotine stimuleert haargroei, ook helpt biotine de hoofhuid gezond te houden. Zelf gebruik ik een Vitamine B complex pil, hierin zit een percentage van 300% van de Algemene Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). Het is belangrijk om hier hoog in te zitten aangezien het haar het na een transplantatie ook veel meer nodig heeft om te gaan groeien. Verder gebruik ik een algemene multivitamine pil en een pil voor magnesium, zink en vitamine D. Een tekort aan zink en magnesium en vitamine D staat gelinkt aan haaruitval, dus waarom niet aanvullen om een eventueel tekort te voorkomen? Deze mineralen staan ook wel bekend als de “mannenmineralen” en helpen je om je testosteron niveau op pijl te houden. Vitamin D helpt ook om inactieve haarzakjes als het ware wakker te schudden, dit hebben onderzoekers op de Harvard universiteit geconstateerd.
Al deze pillen hebben in ieder geval een bevorderende werking op zowel de huid als botten en haar.
Je lichaam heeft in deze tijd nu eenmaal meer nodig en er is de kans dat je dit niet uit je dagelijkse voeding krijgt dus waarom niet een handje helpen? Verder kan het geen kwaad om vitamine supplementen te blijven slikken om je haren te behouden.
4. Bloedsomloop stimuleren: Masseren
Uiteindelijk moet alles voor een goeie haargroei komen vanuit de bloedsomloop. Hoe kun je deze stimuleren? Door te masseren. Doe dit met één van de bovenstaande oliën of gewoon met een droge hand. Aan het begin kun je de huid bovenop het hoofd stimuleren met je knokkels, dit doe je door ze zacht op je hoofdhuid te zetten en een beetje heen en weer te bewegen. In het begin mag je namelijk absoluut niet krabben (later kan dat best een beetje). Wat later kun je echt wel je vingers op je huid zetten en wat meer druk gaan zetten. In het donor gebied op het achterhoofd kun je na de eerste twee weken al wel wat grover zijn. Na een paar weken mag je hier zelfs best een beetje krabben om de haargroei hier weer te stimuleren.
5. Geduld hebben
Uiteindelijk moet je na een haartransplantatie altijd geduld hebben. Je haar groeit ongeveer 1cm per maand en voor een haartransplantatie scheren ze over het algemeen je hoofd helemaal kaal. Daarbij vallen de getransplanteerde haartjes eerst een keer uit en kan het tot een jaar duren voordat de haarzakjes uitgekomen zijn. Een klein beetje geduld en vertrouwen in je eigen lijf kan dus geen kwaad. De wondjes zullen snel hersteld zijn en pijn zul je ook niet hebben maar resultaat laat soms lang op zich wachten.
Deel dit artikel

Wij helpen u graag

Kom op consult of vraag een vrijblijvende offerte aan

Consult inplannen Offerte aanvragen
© 2024 - Haartransplantatie-turkije.nl - algemene voorwaarden